16.3.12

Taşınabilir Diskler



usb kablosu sayesinde dilediğiniz her bilgisayara takabildiğiniz hard diskler. bu gün itibari ile 80gb 2.5 inch modellerinin 170$+kdv ile kolayca edinilebildiği güzel bir teknoloji. özellikle mp3 ve film arşivini arkadaşlarla paylaşmak ve onların bilgisayarlarını sömürerek kısa sürede deli arşive sahip olmak isteyenlerin sahip olması hayatlarını kolaylaştıracaktır.tüm hard diskler kabloları çıkarılarak taşınabilir hatta yere düşürülebilir hale getirilebilir
taşınabilir denmesi bence aldatıcı bir ifadedir. laptoplarda kullanılan uzatmalı prizlerle çalıştığından ötürü hdd kadar yer kaplayan kabloları ile birlikte taşımak güçtür.
20-30$'a bir kutu alip icini de tercihinize gore bir harddisk takarak kendiniz de yapabilirsiniz...
herhangi bir c: sürücüsünden hiz/i$lem farki cok da olmayan, bilgi yedekleme ve ta$inmasini cok cok kolayla$tiran bi icat; "external hd". günümüzde usb 2.0 ve firewire 400/800 baglantili olanlarin alinmasi uygundur. seagate ve maxtor'un 160gb, 7k2 rpm, 8mb cache external hd modelleri $160 civarinda alici bulmaktadir. 250-500 gig olanlari da vardir fakat fiyat farkina degmezler; 80gb'liklar de ayni p/f dü$üklügünden "obsolete" olmu$lardir. arti, büyük kapasiteli fakat dandik lacie ürünleri tercih edilmemelidir.
1 adet kutu icinde ide kablosu ve kucuk bir devre vardir. adaptorle calisir, felaket isinir. birakin dusurmeyi masanin uzerine koyarken bile dikkar etmeniz gerekir. mumkunse paraya kiyilip slim olanlarindan alinmalidir. alinirken dikkat edilecek ozelligi kapasitesinden cok darbeye karsi mukavemetidir usb 2.0 40 gblik bir adet noname modelini kullanmis ve hastasi olmusumdur sahsan. elektrigi de usb girisinden temin eden, son derece hizli, hafif mi hafif ince mi ince bu aletler varken bir pcye ikinci sabit disk almak tamamen saçmalik haline gelmistir.
büyük ümitlerle 200gb kapasiteli alip eksi sozluk data zirvesi sirasinda yalan ettigim güzel ürün..benimkinin elimde patlamasi hos olmadi tabii ki..format arkasindan çalisirmis gibi bir hali var ama artik pek güvenilir degil önemli bilgileri saklamak için.burdan çikarilan ders bu diskleri tasinabilir düsünsek de tasimamanin daha faideli olacagidir..zaten baslik distan takmali hard disk olarak da açilabilirmis..tasima aksiyonunda zarar görme olasiligi yüksek bir üründür.. film, dvd arsivi pesinde kosmayanlarin aslinda laptop'lar için olan ve enerjiyi usb portundan çeken ufak ve ince modellerini kovalamasi daha mantiklidir..
ipod'larin çok güzel bi sekilde sahip oldugu özelliktir. çok ise yarar çogunlukla eğer kutu ve hard diski ayrı ayrı aldıysanız montajdan önce jumperın masterda olmasına dikkat edin. yoksa "abicim bi yardım et ya, okumuyo bunu, rezil olduk hatuna" diye ağlarsınız işten anlayan bir arkadaşınıza.firewire dururken genelde usb 2.0 ile kullanıldığı için aslında verebileceği potansiyeli veremeyen depolama ortamı. lakin sorun şudur ki özellikle tek başına kutu olarak satılan ürünlerde türkiye dahilinde sadece prolific 3507 isimli controller (pardon türkçesini bulamadım, belki yonga olabilirdi...) kullanılmaktadır. bu güzide yonga(?) ise durup dururken çalışmamaktan, durup dururken hd yi uçurmaya kadar her türlü haltı yiyebilir ve kafayı sıyırmanıza neden olabilir. artı linux ile çalışırken iyice sorunludur. firewire kullanmak isteyenlerin oxford 911 veya 912 chipsetli kutulara veya ürünlere yönelmesi tavsiye edilir. benim bildiğim türkiyede sadece maxtor onetouch serisi ürünlerde 911 vardır. sağlıklı şartlarda çalışan bir kutu ve içindeki hızlı bir hd, özellikle laptop gibi 5400 rpm e mahkum sistemleri kullananlara lan dünya varmış be dedirtecek kadar bariz bir şekilde usb'den iyi performans verecektir. ama firewire işi beni yaktı bitirdi ne yalan söyleyeyim, artık denemek için kutu alacak param kalmadı, belki bir gün şu maxtor'u denerim. allah belanı versin prolific diyorum.
1 terabyte'a kadar veri dopalama kapasitesi olanlar bulunmaktadır fakat 320gb'dan sonrası pek stabil olmadığına dair rivayetler vardır.
düşürülmek için tasarlanan hard disk. ara sıra yazılı/yaşanmış bilgi, isim, anıları kaybedip arıza çıkarsa da; birden cok hardisk'iniz varsa ve donusumlu olarak kullanacaksaniz, harddisk'leri kutu icine monte etmekle, vidayla, tornavidayla falan ugrasmak istemiyorsaniz, buna alternatif olarak usb to ide & sata adapteri de kullanilabilirsiniz
kutusu aluminyum olanlar hdd'nin aşırı ısınmasını önler. turk telekom un adsl fiyatlarinda indirim yapmasinin ardindan turkiye'de sati$larin patlamasi muhtemeldir. $imdilerde 2tb'a kadar piyasada bulunmakta fakat fiyatlari da 1500ytl civarinda. belki biraz daha beklemekte fayda var. ya da daha kucuk kapasiteli olanlardan 3er 4er alinabilir. oh$$.. kanımca 3,5 inçlik, kutusuyla beraber hayvansı bir ebatı olan usb/firewire disklerin girmediği kategori. cebime ya da laptop çantama atıp ağırlığını hissetmeden taşıyamadıktan sonra ne anladım onun taşınabilirliğinden?16gb flash disk yerine, daha ucuz olan bu aletin 120 gb modeli daha tercih edilesi taşınabilir bilgi deposu.750 ve 1000gb lik olanlari piyasada "normal" fiyatlarla yer bulmaya basladi. adam sata 2 32mb chaceli hdd yapip koyuyor önüne. istersen alma. ev cakma rapide döndü yemin ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder