16.3.12

Termal Macun Nedir? Görevi Nedir?



Yüksek ısı üreten cisimler ile bu cisimlerin soğuması için temas eden metal parça arasında ısı iletimini sağlayan macundur.
Bu ısınan parçaların soğuması için üzerine takılan metal parça ne kadar da pürüzsüz gibi görünse de aslında gözle görülmeyecek kadar küçük pürüzler, girinti ve çıkıntılar mevcuttur.

Dolayısıyla örneğin işlemci üzerine takılan metal blok ile
islemci arasında çok küçük temassızlıklar olacaktır. Bu da işlemcinin soğumasını yani işlemcideki ısının metal bloka geçmesini yavaşlatır ve işlemcinin ısınmasına neden olur.

Bu macun bilgisayar parçalarından en çok ısınan işlemciye ekran kartına ve anakart üzerinde bulunan kuzey köprüsüne sürülür.
Termal macun bilgisayar da işlemci soğutucusu takılmadan işlemci üzerine ince bir şekilde sürülür. Sonra işlemci soğutucusu takılır.

Macunun işlemciden taşmamasına dikkat edin, çünkü taşan macun anakarttaki işlemci pinlerinin takıldığı yeri tıkayabilir, bir sonraki termal macunu sürmek için eski macunun kaldırılmasını zorlaştırır...

Ayrıca kalın bir tabaka macun da işlemcinin ısınmasına neden olur. Çünkü işlemcinin kendisi ısıyı macundan daha hızlı bir şekilde metal bloka aktarır. (Macun sadece aradaki boşlukları kapatmak için sürülür.)
Dolayısıyla kalın bir macun tabakası işlemci ile metal blok temasını azalttığı için işlemcinin ısınmasına yol açar.

Termal macun sadece ısı iletimini artırmak için işlemci ile soğutucusu arasındaki boşlukları kapatmak için sürülür. Çok ince bir tabaka olarak sürmeye dikkat edin. Kredi kartı vb. bir kart ile rahatça ince bir tabaka olarak sürebilirsiniz.

Başka bir konuda görüşmek üzere...

1 yorum: