16.3.12

İşlemci soğutucu Alırken Nelere Dikkat Edilir?




İşlemci soğutucusu almaya ne zaman karar verilir?

Hepinizin bildiği gibi işlemciler bir bilgisayarda en çok ısınan parçadır.
Isı hiç bir elektronik ürün için iyi bir şey değildir. Isı ürünün performansını, verimliliğini düşürür ve sağlığını tehdit eder.
İşlemcilerde ısının dağıtılması için soğutucular mevcuttur ancak bu soğutucular sıcak havalarda veya işlemci hızı artırıldığında (overclock) performansları düşüyor. Dolayısıyla işlemcinin de ısısı artar.

İşte bu ısının normal soğutuculara göre daha fazla dağıtan ve işlemcinin serin tutulmasını sağlayan özel ve standart soğutuculara göre daha büyük olan soğutucular üretilir.
İşlemci soğutucusu alırken dikkat edilecek hususlar?

1- Alacağınız soğutucunun öncelikle anakarta uygun olması gerekir ki takılabilsin. Aksi taktirde boşuna almış olursunuz.
2- Özel soğutucular standart soğutuculara göre daha büyük olduğundan bilgisayarınız kasasına girebilecek boyutlardan olduğundan emin olunuz.
3- Alacağınız soğutucunun üzerinde verilen macunun ısı iletimi yüksek olmalıdır ki soğutucunun performansı iyi olsun.
4- Alacağınız soğutucunun üzerinde ısı iletimini sağlayan boru sayısı ne kadar fazla ise ısı iletimifazla olur, dolayısıyla işlemci daha serin çalışır.
5- Alacağınız soğutucuda ısı iletimini sağlayan ısı borularının mümkünse bakırdan yapılmış olmasına dikkat edin. Çünkü bakır, alümünyumdan daha iyi ısı iletimi sağlar.
6- Alacağınız soğutucunun fanının 12 cm lik fan olmasına dikkat edin. 8 cm. lik fanlar daha yüksek devirle, dolayısıyla gürültülü çalışacağından sesi sizi rahatsız edebilir.

7- Soğutucunun ısı botularının bakırdan yapılmış olmasına dikkat edin, zira bakır alümünyum dan daha iyi ısı iletimi sağlar. Hatta ısı boruları etrafına döşenen ısı iletimi yapan yapraklar da bakırdan olursa soğutucunun performansı çık daha iyi olur...
Başka bir konuda görüşmek üzere...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder