16.3.12

Hard Disk Nedir?


Hard Disk Nedir?

Bir bilgisayarda verilerin kalıcı olarak depolandığı yerdir.
Bilgisayar geçici belleği olan ramlerdeki verilerin tümü elektrik kesildiğinde silinirdi. Ama sabit diskler öyle değildir. Bir sabit disk üzerine yazılan veriler elektrik kesildiğinde de korunabilir. Dolayısıyla verilerin kalıcı olarak kaydedildiği alan sabit disklerdir.

Sabit disklerin içinde bir dönen disk ve bu diske veri okunması ve veri yazılması işlemlerini yapan bir kafa ve bu kafatı ile diski yöneten, elektronik devreler ile donatılmış bir kart tan oluşur.
Dönen diskin hava ve tozdan etkilenmemesi için disk kısmı havasız ve etrafı komple bir kutu gibi kapatılmıştır.
Elektronik kartın ise bir kısmı kapalı bölümde bir kısmı da hard diskin dışındadır.

Hard diskler de diğer gonanımlar gibi ısındığı için üst yüzeyi ısının dağıtılması için metalden bir tabaka gibi yapılır.Ve üst yüzeyine hard diskin özellikleri ve üretici firmanın adının yazılı olduğu bir etiket yapıştırılır.
Hard disklerin elektronik devresi ya ısıdan ya da elektrik dengesiliğinde yanar.
Disk kısmı ise komple kapalı olduğundan toz ve hava sürtünmesinden etkilenmez ama okuyucu lazer başlığın diske temas etmesi diskin o bölümünün hasar almasına neden olur.

Dolayısıyla çalışan bir bilgisayarı kesinlikle yerinden oynatmamak gerekir. Okuyucu başlık disk yüzeyine olan uzaklığı milimetreden bile çok daha küçük derecede yakın olduğunda en ufak bir sarsıntıda dönen diske temas edebilir ki bu da diskin hasarlanmasına yol açar.

Sabit disk üzerinde veri depolama amacıyla kullanılan alan sektör olarak adlandırılır.
Bir sabit diskte en küçük sektör 512 bayt boyutundadır. Hard disk üzerindeki sektörlerin sayısı hard diskin kapasitesini gösterir. Günümüzde 80 gb, 120 gb, 160 gb, 250 gb, 320 gb .... 2 tb. gibi yüksek boyuta kadar hard diskler mevcuttur.

Sabit disklerin içinde bulunan ve verilerin saklandığı diskler belli hızlarda döner ve dönerken okuyucu başlığa denk gelen sektör deki veriler okunur. Dolayısıyla hızlı bir sistem için hızlı bir sabit disk almak gerekir.

Günümüzde sabit disk hızları 5400 rpm, 7200 rpm, 10000 rpm ve 15000 rpm gibi hızlara sahiptir...
RPM (Revolutions per minute) sabit disk içinde dönen diskin bir dakikadaki dönüş sayısıdır.

Laptoplar içinen uygun  hdd hızı 5400 dür.(Hd nin dönüş hızı artı mı harcayacağı güç de artar.Laptoplar da mobil olduğu için güç tasarrufu için 5400 rpm lik hdd ler en uygun olur.)
Standart bir masaüstü pc kullanıcısı için 7200 rpm dönüş hızı olan bir hdd yeterlidir.
Üst düzey, yani ağır grafik ve 3d programlar kullanan biri için 10000 rpm, ve sunucu olarak kullanılacak bir hdd nin 15000 rpm olması en iyi tercih olur.
Tabi ki istediğiniz hıca hdd alabilirsiniz. Hdd dönüş hızları artınca fiyatları da artar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder