16.3.12

Monitör Nedir?


Monitör: Kısaca bilgisayarda yapılan tüm işlemleri ve bu işlemlerin sonuçlarının görebildiği ekrandır diyebiliriz. Tüm monitörlerde gördüğümüz görüntü, milyonlarca noktanın her birinin teker teker renklenmesi sonucu oluşur. Bir monitörün kalitesi ekanındaki noktaların sayısına yani çözünürlüğüne bağlıdır.

Ekran çözünürlüğü 640X480 , 800X600 , 1024X768 piksel şeklinde olur. Bir monitörde çözünürlük arttıkça nokta sayısı dolayısıyla netlik artar. Monitörde noktalar arasındaki uzaklık arttıkça noktaların sayısı az olur, ama noktalar arası uzaklık az olursa yani hepsi birbirine çok yakın olursa görüntü daha net olur. Dolayısıyla monitör alacak olursak çözünürlüğü yüksek bir monitör almalıyız. Monitördeki noktaların çokluğu ve her birinin ışık verme-kararma süresi ne kadar hızlı olursa görüntü daha akıcı ve net olur, görüntüde kopmalar olmaz. Bu da bir monitörün tepki süresinin ne kadar kısa olursa görüntünün o kadar akıcı olması anlamına geliyor.

Monitörler 17", 18" , 19" 20" vb. çözünürlüklerde olur. Monitör çözünürlüğü arttıkça ekrandaki nokta sayısı da arttığından HD Film, oyun, 3D grafik programları vb uygulamalarda monitöre görüntüyü aktaran donanım olan ekran kartına çok iş düşer. Çünüzürlüğü yüksek bir monitör alıp zayıf bir ekran kartı alacak olsanız, görüntüde kopmalar ve donmalar olur.

Yani bir sistemde güçlü bir donanımın performansı, zayıf bir donanım yüzünden düşer. Buna donanım dilinde darboğaz deriz. Bir sistemin performasını düşüren yani darboğaz yapan donanımın diğer donanımların performansını düşürmemesi için değiştirilmesi uygun olur. Bu da yüksek çözünürlüklü bir monitör ve zayıf bir ekran kartı alacaksanız monitörden yeteri kadar performans alamayacağınız anlamına gelir. Dolayısıyla bir sistemde tüm bileşenlerin performansının diğer bileşenleri etkilemeyecek kadar olması gerekir.

Yani sisteminizin geneli eski ise yeni model ve yüksek kaliteli bir donanım almanız yanlış olur. Eski donanımlar üzerine yeni donanım ekleyeceğinize, sistemin tümünü değiştirmeniz daha uygun olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder