16.3.12

Ram Nedir?




RAM : İngilizce bir terim olup Random Access Memory demektir, türkçe açılımı ise Rasgele Erişilebilir Bellek demektir. Bir bilgisayarda çalışan programlar ram üzerinde çalışır.
Bir uygulama açıldığında, uygulamanın verileri ram üzerine rasgele yerleştirilir. Dolayısıyla her veri arasında boşluklar olacaktır. Birden fazla uygulama açıldığında ise ram bellek üzerinde kaplanan alan da artacaktır ve veriler düzensiz olarak rasgele yazıldığından sistemde takılmalara yol açabilir.
İşte ram üzerine rasgele olarak dağılan bu verileri ram üzerinde güzelce boş alanları veriler ile doldurup ram in de performansını hafif artıran RAM CLEANER (ram temizleyici) programlar vardır. Bu programlar tabi ki ram lerin hızını artırmaz, ama verileri düzenlediğinden , ram lerin performanslarını artırıcı etkileri vardır.

Bir pc nin çalışabilmesi için muhakkak ram olması gerekir. Çünkü bir bilgisayarda çalışan tüm uygulamalar ram (bellek) ler üzerinde açılır. Ram ler bir bilgisayarda verilerin geçici olarak depolandığı yerdir. Bilgisayarın kapatılması veya elektriğin kesilmesi ile bellek ler üzerindeki tüm veriler sıfırlanır. Dolayısıyla bir çalışma yaparken işimiz bittikten sonra o çalışmayı tüm verilerin kalıcı olarak saklanabildiği sabit diske kaydetmemiz gerekir.
Sabit disk üzerindeki bir veri işlemci tarafından çalıştırılarak ve ram üzerinde  açılır.
Bir bilgisayarda ram miktarı ne kadar fazla ise açılabilecek uygulama, program da fazla olabilir.
Ama ram lerin çok fazla olması bilgisayarı hızlandırmaz, zira hız daha çok işlemci ve sabit disk e (hard disk) bağlıdır.
Kullanıcıların en çok yanıldığı konulardan biri de ram dir. Ne kadar fazla ram o kadar hız sanırlar ama öyle değildir. Çünkü ram lerin standart olarak bir çalışma hızı vardır. Bir bilgisayarın hızını, ram ını artırarak artıramazsınız. Tabi ki ram lerin hızı da bilgisayarın hızını etkiler ama PC hızı işlemci hızı ve hard disk hızına da bağlıdır.


Ram Çeşitleri:
sram (statik ram)dram ( dinamik ram)
edram (enhanced ram)
edo ram ( extended data output ram)
sg ram (senkronize grafik ram)
sd ram (senkronize dinamik ram)
ddr sd ram (double data rate synchronous dynamic ram)    gibi ram çeşitleri vardır.


DDR Sd Ram ler artık sedece ddr ram diye anılıyor...
Günümüzde kullanılan ram türleri ddr, ddr2 ve ddr3 ram lerdir.

Artık ddr ram ler de yavaş yavaş piyasadan çekiliyor , nedeni ise ddr2 ve ddr3 ram türlerinin çok daha yüsek hızlarda veri transferi gerçekleştirebilmesidir.

Ram alırken sadece anakartın desteklediği türe ve hıza göre alınır. Genellikle diğer donanımlara bakmaya gerek yoktur ama nadiren de olsa bazı işlemciler sorun verebiliyor. 
Laptop için ayrı ram ler, pc ler için ayrı ram ler üretilir. Laptop ram ını masaüstü pc de anakarta takamazsınız.




Bir bilgisayarda açılan program verileri ram üzerinde açılır. Birden fazla program açmak ram üzerine yazılan bilgilerin artmasına ve ram üzerinde yer kalmadığında sistemin donmasına neden olacaktır.


Dolayısıyla bir bilgisayarda ram miktarı sizin genel olarak açtığınız program oyun vb. uygulamaların sayısı fazla ise sizin de sisteminize yüksek boyutlu ram ler takmanız gerekir. Yeni nesil anakartlar üzerinde en az iki tane ram slotu bulunur ve bunların biri boş ise sisteminize ram eklemesi yapabilirsiniz... Çok yüksek hızlarda çalışabilen ram ler vardır.(2133 mhz) Böyle yüksek hızlarda çalışan ram ler daha fazla ısınacağı için firmalar bu ram lerin etrafını alüminyum metal bir parça ile sarar.  Hatta bazıları bu alüminyum parçalara hava üflemesi için fan bile takar.
Ancak alacağınız ram in anakarta uygun yapıda (ddr, ddr2, ddr3)  ve uygun hızda olması gerekir.
Bir den fazla ağır programı  aynı anda açmıyorsanız sacede basit uygulamalar ve bazı oyunları oynuyorsanız 2  GB ram sizin için yeterli olur.
Ama 3D grafik programları ile 3D oyunlar oynuyorsanız sisteminizde en az  3GB ram olması gerekir.
Sistem açılışının geç olması, sistem açılmasında açılan programların çokluğundandır.
Nedeni ise açılacak her programın ram e yazılması gerektiği ve bunun için de belli bir süre geçmesi gerektiğidir.
Dolayısıyla sisteminizde ram miktarı az ise sistem açılışında çalışan ve gerekli olmayan programları kapatın.


Çünkü açılıştaki programları açmak işlemcini görevidir ve hepsinin açılması ve ram üzerine yazılması belli bir süre alır. Bu da sistemin geç açılmasına yol açar.


Örneğin benim sistemim çift çekirdekli ve 2 gb ram olan bir sistem, açılışta sadece antivirüs programı açılıyor.
Dolayısıyla da gayet hızlı çalışıyor.
Ram alırken anakartın desteklediği ram türüne ve hızına dikkat etmek gerekir.

Örneğin anakartınız ddr2 533 mhz. 667 mhz. ve 800 mhz gibi hızlarda ram destekliyor ise bu hızların birine sahip bir ram almanız gerekir. Daha yüksek hızda bir ram alırsanız (ör:1066 mhz.) anakartınız o ram ı en razla 800 mhz hızda çalıştırabilir.


Sisteminizde bir adet ddr2 533 mhz ram var ise;
siz bir adet ddr2 800 mhz ram alıp takarsanız, anakartınız 800 mhz hızı desteklemesine rağmen, kendisi otomatik olarak ram hızlarını düşük olana göre ayarlar. Yani sistemdeki ramlerin maksimum hızı 533 mhz olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder