16.3.12

Fanlar Nasıl Temizlenir?


Fanlar Nasıl Temizlenir?

Fanlar bilgisayar çalıştığı sürece, sürekli olarak çalştığından birkaç ayda fanın yaprakları ve dönen gövdenin iç kısmı tozlanmaya başlayacaktır. Bu süre arttıkça fanın tozlanması ve buna bağlı olarak çalışma gürültüleri de artacaktır.
Fanların 2-3  ayda bir düzenli olarak temizlenmesi en uygunudur bence.

Çünkü bu sürede ne az tozlanmış olacak ne de çok tozlanmış olacaktır.
Daha uzun süre ( 4-5 ay) temizlenmeyen kasa fanlarında biriken toz çok daha fazla olacağından, özellikle fanın dönen gövde kısmı fandan dolayısıyla da kasadan yüksek ses gelmesine neden olacaktır.  Ayrıca çok fazla kirlenen bir fan yağlansa bile eskisi kadar sessiz ve performanslı çalışmaz.
Yüksek miktarda biriken toz fanın dönüş hızını azaltacağından fandan yeterince verim alınamayacak ve bilgisayarın bileşenleri de yeterince soğuyamayacağından pc nizdeki donanımların ömrü de yüksek sıcaklıktan dolayı azalacaktır.

Düzenli olarak 2-3 haftada bir temizlenen bir fan hem rahat temizlenir, hem bu sürede gürültülü derecede ses çıkarmaz hem de dönüş hızı azalmayacağından bileşenler yeterince soğutacak verimde çalışacaktır.

Fanların temizliği yapılırken dikkatli olunmalıdır. Fan çok tozlanmamışsa bir iki kere sert üfleyerek veya saç kurutma makinası ile tozunun alınarak temizlenmesi yeterlidir. (DİKKAT: Saç kurutma makinasının üflediği sıcak havayı kasa içine anakart veya diğer donanımlara doğru tutmayınız!!!)

Eğer fan çok kirlenmiş ve yüksek derecede gürültü çıkarıyorsa o zaman fanın dönen kısmını ana gövdeden ayırıp güzelce temizleyip yağlamak gerekir.

Özellikle de dönen yaprakların olduğu parca ana gövdeden ayırılırken dikkatli olunmalıdır.
Çünkü yaprakların bulunduğu parçanın ortasında ana gövdede bakır sarılı kısma gelen bir mil vardır ve bu milin kırılmaması gerekir.

Zaten bu mil kırılsa fan çöpe atılacak duruma gelmiş olur.Resimde sağ tarafta bahsi edilen fan yaprakları ve mil, sol tarafta ise fanın ana gövdesi ve resimin alt tarafında ise fan yapraklarının milini ana gövdeye sabitleyen plastik küçk beyaz klips görülmektedir.

3 yorum:

  1. Bir aralar eski bilgisayarımı 2 haftada bir demizlemezsem 3 dakika içinde el yakar derecede ısınıyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende Bayadır Temizlemiyorum Ses Cıkmaya Başladı :D

      Sil
  2. Teşekkürler pimle ilgili verdiniz bilgi önemli

    YanıtlaSil