16.3.12

Ekran Kartı Nedir?


Ekran kartı bir bilgisayarda yapılan tüm işlemleri monitörde görüntülenebilecek hale getirilmesini sağlayan parçadır.

Güçlü ekran kartları daha çok, 3D grafik programları ve 3D oyunlar için gereklidir.

Zayıf ekran kartları ise sadece basit uygulamalar, internette gezinme ve müzik dinleme için kullanılabilir, ağır grafik programları için kullanılamaz...

Ekran kartları, işlemciler gibi bir PC de en fazla güç tüketen donanımlardır. Ortalama bir ekran kartı 50-100 watt civarı bir güç harcar. 200 watt ın üzerinde güç harcayan üst seviye ekran kartları da vardır.
Ekran kartları anakart üzerinde bulunan slotlara takılır. 
Ekran kartlarının anakarta takıldığı arayüz ya AGP dir ya da PCI Express tir.

Pci express ekran kartı slotları bir küçük çentik ve bir de büyük çentik olmak üzere iki çentikten oluşur.

Agp ekran kartları da iki çentikten oluşur ve biri biraz daha uzundur.

Resimlerde gösterildiği gibi...

Günümüzde artık agp ekran kartları da yavaş yavaş piyasadan çekiliyor. Nedeni ise PCI ex. ekran kartlarının çok daha hızlı olmasıdır.

Bir ekran kartının agp mi yoksa pci ex. mi olduğunu anlamak hiç de zor değildir. Yapmamız gereken tek şey, sadece veri arayüzüne bakmaktır.

Aşağıdaki resimlerden daha net anlayabilirsiniz.

PCI Express Slotlu ekran kartı
AGP Slotlu Ekran Kartı
Üst düzey ekran kartlarının anakarttan aldığı güç yeterli değildir. Dolayısıyla güç beslemesi için ek güç girişleri mevcuttur. Aşağıdaki resimdei ekran kartında görüldüğü gibi ek güç girişi mevcut.


Resimlerden de anlaşılacağı gibi anakart üzerinde sadece ekran kartı slotunu görmek, anakartın desteklediği ekran kartının pci ex ya da agp bir ekran kartı olduğunu anlamamız için yeterlidir.

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?

Ekran kartı üreten firmalar bazen ekran kartlarının belleğini az yaparlar. Dolayısıyla ekran kartları bazen dahili bellekten daha fazla belleğe ihtiyaç duyarlar.

İşte burda paylaşımlı-paylaşımsız bellek diye adlandırılan bir özelliğe ihtiyaç duyulur.

Paylaşımlı bellek özelliği olan ekran kartları kendi belleği dışında pc nin ram belleğini kullanabilecek özelliktedir. Bu özelliği olan bir ekran kartı ile pc ram belleğinden ram eklemesi yapabilirsiniz.


Ekran kartlarından hiç anlamasanız bile sadece yukarıda verdiğim bir kaç satır yazı ve resim ile  ekran kartı alabilecek bilgiye sahip olabilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder