Anakart: İngilize de motherboard teriminin türkçe karşılığıdır. Yani temel karttır. Tüm işlemlerin kesinlikle geçmesi gereken tek yerdir. Dolayısıyla anakart alırken veri yolu hızının da (FSB) iyi olması gerekir.
Bir bilgisayarın işlemci, ram, ekran kartı, sabit disk, optik sürücü(cd-rom, dvd-rom) gibi donanımlarının tümünü anakart yapısına uygun olması gerekir. Dolayısıyla bilgisayar toplamaya başlarken ilk önce anakartı almak gerek. Ondan sonra bu anakarta uygun olarak diğer donanımları almak gerekir.
Anakartlar piyasada bir çok firma tarafından yüzlerce model ve değişik tip ve özelliklerde anakartlar üretirler.
Son kullanıcı yani bizleri anakart alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini bilmeden veya bilen birine danışmadan kesinlikle bir bilgisayar için anakart almamalıyız. Çünkü alacağımız anakartın bizim yapacağımız işlemleri kaldırabilecek güçte olduğunu bilemeyiz ve diğer aldığımız /alacağımız diğer donanımlar ile uymlu bir şekilde çalışacağını bilemeyiz. Dolayısıyla bilen birinden yardım almak şarttır. Ama bilen- anlayan biri iseniz o zaman sorun yok. :)
Bilen biri derken sadece satıcılar ile değil varsa anlayan bir arkadaş akraba veya internetten bilen birilerine sorabilirsiniz. Çünkü satıcılar tüm ürünlerinde olduğu gibi yine anakartı ballandırarak anlatacaklar ve biz hemen anakartı aldığımızda işimizi görebilecek ama aldıktan birkaç ay sonra anakart bozulduğunda ise mecburen yenisini almak zorunda kalacağız...
Dolayısıyla anakart alırken sadece özelliklerine değil üretici firmanın kalitesine de bakmamız gerekir.
Anakartın Görevleri Nelerdir?
Kısaca bir anakart, üzerinde bulundurduğu, slot, söket genişleme yuvaları ve çeşitli bağlantılar sayesinde diğer donanımlar ile uyumlu bir şekilde çalışıp birgisayarı bilgisayar yapan parçadır.
Görevi donanımları kontrol etmek ve bu donanımların bir biri ile uyumlu bir şekilde çalışıp birgisayarın çalışmasını sağlamaktır.
Bir Anakartın Yapısı
Hemen hemen tüm anakartların yapısı ve anakart bileşenlerinin düzeni aynı olduğundan alacağınız bir anakartın da aşağıdakine benzer şekilde olacak ve donanımı takmakta zorlanmayacaksınız...
Şimdi bir anakartın üzerinde neler var onlara bakalım...
1- Arka panel bağlantıları ( bu kısmı sayfanın aşağı kısmında detaylı olarak anlatacağım.)
2- İşlemci güç pini girişi
3- İşlemci yuvası
4- İşlemci soğutucusunun ayaklarını anakarta takmak için delikler.
5- İşlemci fanı pin girişi
6- Ram (bellek) yuvaları
7- Anakart güç pini girişi
8,9- Ekran kartı yuvaları. Bazı anakartlarda bu yuvaların sayısı fazladır.(Birden fazla ekran kartını birlikte kullanmak için.)
10- Sata veri kablosu girişleri (Sata kablolar sabit disk ile anakart arasında veri iletişimi sağlamak içindir.)
11- Kasa fanı pin girişi
12- Ön panel bağlantı yeri (ön tarafta bulunan usb, kulaklık, mikrofon bağlantıları içindir.)
13- Kuzey köprüsü ( Bu köprüye anakartın ana veri kavşağı diyebiliriz, çünkü işlemci, ram, ekran kartındaki tüm veriler burdan geçer.)
14- Güney köprüsü ( usb, sata, pci=>(ses kartı internet kartı), yani giriş çıkış portlarını kontrol eder.)
Ekran kartı yuvaları arasında olan küçük yuvalar da pci-e x1 yuvalardır. bunlara da uygun basit, pek güçlü olmayan ekran kartları ve ses kartları tabılabilir.
Kuzek ve güney köprülerinden veriler geçtiği için ısınırlar, dolayısıyla anakart üreticileri bu köprüler için metal bloklar ile soğutma sağlarlar. Ve bazı markalar marka yazısını bu köprülere yazarlar. ( Aşağıdaki resimdeki 14 numarada ASUS yazısı gibi.)
Anakart Arka Panel Bağlantıları :
Hemen hemen tüm anakartlarda arka panel bağlantıları aynıdır. Ama bazı anakartlarda görüntü çıkışı olmayabilir, bazılarında 6 tane usb portu olabilir, bazılarında iki tane internet kartı olabilir vb.
1- PS/2 Mouse girişi tüm anakartlarda yeşil renktedir.(ben şahsen başka renkte olduğunu görmedim :) )
2- PS2/ Klavye girişi tüm anakartlarda mor renktedir.
3,4- 3 numara seri port ve 4 numara da paralel porttur. Bu portlara yazıcı, faks, vb aygıtlar veri iletişimi de sağlarlar(Hatane kayıtları vb.).
5- Anakart üzerindeki ekran kartından gelen görüntü çıkışıdır. Monitörünüze görüntüyü verir. Tabi 3 boyutlu oyunlar için zayıf bir ekran kartıdır.
6- Usb portları (Flash disk, usb hard disk, usb tv kartı, usb ses kartı vb. kısaca tüm usb cihazlarınızı bu portları kullanacak bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz.
7- İnternete bağlanabilmek için anakart üzerinde bulunan, modemden gelen ve ethernet kartına takılan kablo girişidir.
8- Ses çıkışı ve mikrofon girişidir. (mikrofon girişi tüm anakartlarda kırmızı renktedir.). Bilgisayarınızda müzik dinlemek için, hoparlörleri bu ses çıkışlarına takmanız gerekir.
- Sata II hard disk bağlantısı (Yüksek kaliteli anakartlarda sata III destekleyen sabit disk veri bağlantısı da bulunur ve Sata 3 SATA 2 ye göre daha hızlı veri transferi sağlar. )
- Usb 2.0 bağlantıları ( Yüksek kaliteli olanlarda usb 3.0 destekleyen bağlantı noktaları da mevcuttur.)
- Pci-e x16 ekran kartı yuvası(bazılarında pci-e x16 2.0 ve pci-e x16 2.1 ekran kartı slotları bulunmaktadır ki bunlar pci-- x16 ya göre daha hızlı veri akışı sağlar.)
- Ethernet kartı
- Ses kartı (Genellikle 6 kanal ama bazılarında ise 8 kanal a kadar destekleyen hd ses kartı bulunur.)
- Pci-e x1 slotu bulunmaktadır. (Ses kartı veya ekran kartı takılabilir.)
Bunların yanında e-sata diye adlandırılan ve usb bağlantı noktalarına benzeyen bağlantı girişleri de vardır ki bunlar usb 2.0 dan çok daha hızlı veri akışı sağlar.
Ayrıca bazı anakartlarda HDMI diye adlandırılan görüntü çıkışları da mevcuttur. HDMI görüntü çıkışları normal VGA görüntü çıkışlarına göre çok daha kaliteli ve yüksek çözünürlüklü görüntüler verir. Günümüzde HDMI bağlantıları üzerinden ses te verilebiliyor...Yani HDMI tv nize HDMI çıkışı olarak görüntü verebilen ekran kartınızdan ses de alabilirsiniz. Anakarttan ses akışı için ekstradan tv nize bağlantı kurmanıza gerek yoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder