16.3.12

İşlemci Nedir?




İşlemci: Bilgisayar dünyasında CPU olarak kısaltılan ve uzun adı central proccessing unit (merkezi işlem birimi) adında olan ve adından da anlaşılabileceği gibi bir bilgisayarda yapılan tüm işlemleri yapan parçadır.
CPU lar anakartın ortasında bulunan ve özel olarak yapılan CPU yuvası veya işlemci söketi diye adlandırılan bölüme takılır.
İki çeşit işlemci vardır, biri halen kullanılmakta olan söket tipi işlemciler, diğeri de ram (bellek) lere benzeyen slot tipi işlemcilerdir.
Günümüzde (söket) işlemci alınırken pin sayısına göre alınır.


Aşağıdaki resimlerden de görüldüğü gibi slot işlemciler ram gibi anakarta takılırken söket tipi işlemciler ise yapılarına ve pin sayılarına uygun olarak üretilen söketlere takılır.

Günümüzde slot tipi işlemci üretimi artık yapılmıyor. Hem hız, hem performans hem de güç tüketimi olarak söket tipi işlemciler daha iyi olduğundan slot tipi işlemcilerin üretimi durdurulmuştur.

Günümüzde son kullanıcılar yani bizlerin kullandığı işlemci piyasasında en çok tanınan iki üretici vardır.
Biri İNTEL diğeri ise AMD dir. İntel ürünleri özellikle güçlü ama fiyat olarak pahalı işlemciler, amd ise intel e göre biraz daha zayıf ama fiyat olarak gayet uygun işlemciler üretir.

Bir bilgisayar alırken ne amaçla kullanacaksak ona göre uygun güçte işlemcili bir bilgisayar almalıyız.
Zira ağır programlar ile uğraşmayan, sadece bazı basit uygulamalar ve film, müzik gibi şeyler dinlemek için 6 çekirdekli bir CPU ve çok güçlü bir ekran kartı olan bir bilgisayar almak mantıksız olduğu gibi gereksiz maliyet ile bütçemizi de zorlamış oluruz.

Örneğin internette gezinme, not tutma, kitap yazma, film izleme, müzik dinleme gibi basit uygulamalar için günümüzde iki çekirdekli işlemcisi olan bir bilgisayar işimizi çok rahat görür.

Ama üç boyutlu (3D) grafik programları, 3D oyunlar, HD (yüksek çözünürlüklü) filmler gibi ağır uygulamalar için 4 çekirdekli bir CPU ve güçlü bir ekran kartı gerekir.


İşlemcileri en çok zorlandığı işlemlerin biri de sistem açılışındaki programların fazlalığıdır.
Sistemin tamamen kullanıma hazır olması için, açılışta seçili tüm programları açılması gerekir, bu da zaman alır.

tavsiyem açılışta sadece antivirüs programı veya varsa çok önemli bir programınız onun açılması, onların dışındaki tüm programların  sistem açılışında açılan programlar listesinden kaldırın.

Açılıştaki programları ayarlamak için:
başlat-çalıştır a tıklayın ve çalıştıra msconfig komutunu yazın.
Gelen pencereden başlangıç a tıklayın ve istemediğiniz programların yanındaki tik işaretini kaldırın.


işlemciler ile ilgili bir iki resim...

Slot tipi işlemci





Söket tipi işlemciler...





 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder