16.3.12

Güç Kaynağı (PSU) Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?





   Merhaba sizlere bu konuda güç kaynağı (PSU) alırken nelere dikkat etmek gerekir. Bunlar hakkında bilgiler vereceğim...

Güç kaynaklarına bilgisayar- donanım dilinde PSU denir. Açılımı Power Supply Unit yani Güç sağlama ünitesi demektir.
Güç kynağını almadan önce tüm donanımlarınızın harcadığı maksimum güçleri toplayıp ve çıkan değerden şöyle bi 50 watt fazlasını veren güç kaynağı almanızda fayda vardır. Çünkü bir tane daha ram veya fan alıp taksanız sistemin harcağıdı güç artar.
Yani alacağınız güç kaynağının biraz da sistemde olmayan ama ilerde takılabilecek diğer donanımlar için de yeterince güç verebilmesi gerekir.
Alacağınız güç kaynağının sürekli olarak verebiliği güce bakın.
Gerek internet sitelerinde gerekse donanım ürünleri satan mağazalarda güç kaynakları nın üzerinde daima anlık olarak verebilgiği maksimum güç yazar.

Oysaki donanımlar için sürekli olarak verebildiği güç önemlidir ki verebildiği sürekli güç verebileceği maksimum güçten daha az olacaktır.
Yani güç kaynağının sınırı yazar ki bir çok güç kaynağı bu sınıra pek yetişemez.
Yani verimlilik %100 olsa, ancak bu sınıra kadar güç verir ve hiç bir PSU bu verimde değildir.

Örneğin markası dandik olan ve ismi pek duyulmayan üreticilerin güç kaynakları, diyelim ki 300 watt yazıyorsa kesinlikle devamlı olarak 300 watt veremez... Ancak 220-250 watt civarı bir güç verir.

Yani alacağınız güç kaynağının verimliliğinin yüksek olmasına dikkat edin. (%75-80 verimlilik iyidir).
volt kanallarında verebildiği güce bakın.
Örneğin 12 volt (4-5 pinli kablo,sarı,siyah,siyah,kırmızı) kanalında 20 watt veriyorsa. takacağınız donanımların çekeceği güç 20 watt ı geçiyorsa (diyelim ki 2 tane hdd taktınız=yaklaşık 30-35 watt) performans düşüklüğü olacaktır. O zaman 12 volt kanalında 20 wattan daha fazla güç verebilen güç kaynaklarına bakmanız gerekir.

Alacağınız güç kaynağının verimliliği 80+ ise üzerinde yazan bir güç kaynağı (maksimum) güç e yakın değerde bir güç verecektir ki bu da performans için gereklidir ve gereklidir.

Alacağınız güç kaynağının fanının büyük olmasına dikkat edin. Çünkü küçük fanlı (8 cm. fan) olanlar daha yüksek devirli fan lar olduğundan gürültülü çalışacaktır.
Alacağınız güç kaynağının fanı 12 veya 14 cm lik fana sahipse bayağı sessiz çalışır ki bu da sessizliği sevenler için çok iyi olur.

Güç kaynakları hakkında diyeceklerim bu kadar. Başka bir konuda buluşmak üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder